מאמרים

תביעת נזיקין נגד העירייה או רשות מקומית

תביעת נזקי רכוש וגוף מופנית לא רק כלפי אנשים פרטיים, אלא גם כנגד מוסדות ציבור. על גופים ציבוריים ככלל, ועיריות או רשויות מקומיות בפרט, מוטלת החובה להבטיח את שלום הציבור. אם נפצעתם או רכושכם נפגע כתוצאה מתאונה בשטח ציבורי, ייתכן כי תמצאו זכאים לקבלת פיצוי כספי לאחר תביעה נזיקית כנגד העירייה.

אחריות העירייה

ככלל, פקודת העיריות מסדירה את אחריות העירייה לדאוג לטיפול ברחובות העיר, להסיר מכשולים, להבטיח תברואה נאותה, ואף לנקוע אמצעי זהירות נגד תאונות בשטח הציבורי בזמן ביצוע עבודות שימור ותיקון ברחוב. אחריות העירייה יכולה להתבטא בכריתת עץ העשוי לקרוס, אספקת תאורת לילה ושירותי תברואה נאותים. אחריות זו יכולה אף להתבטא ביחס לעובד של העירייה או ספק שירותים, שהיה אחראי לתאונה בשטח הציבורי. כפי שנפסק ב- ע"א 82/748 עיריית תל אביב-יפו נ' מרדכי מורד .

כדי שתחול אחריות על העירייה יהיה על התובע להוכיח כי התקיימה רשלנות. סעיף 35 לפקודת הנזיקין קובע כי רשלנות היא מצב בו פעל המזיק, או נמנע מפעולה, בצורה שאינה סבירה ובניגוד למצופה ממנו.

כלומר, אחריות העירייה לתאונות שנגרמו בשטח הציבורי, יהיו חייבות לנבוע מהתנהגות העירייה או מחוסר מעשה שלה, כל עוד מדובר באחריות שהייתה מוטלת עליה. למשל: הופעת מזיקים לאחר אי פינוי אשפה, אדם שנפל לבור פעור ברחוב ללא סימון, הצפות ביוב חוזרות ונשנות שאינן זוכות לטיפול ועוד.

מהו נזק?

נזק גוף מוגדר בסעיף 2 לפקודת הנזיקין כ:

"אבדן חיים, אבדן נכס, נוחות, רווחה גופנית או שם-טוב, או חיסור מהם, וכל אבדן או חיסור כיוצאים באלה".

אדם שנפגע או סבל מנזק (הניזוק) רשאי לתבוע את הגורם לנזק (מזיק). הפיצוי הניתן אינו אוטומטי והניזוק יהיה חייב להוכיח שורה של קריטריונים לקיום הנזק כתוצאה מהתרשלות המזיק. הנזק חייב להתבטא בחיסרון מצד האדם, גופני או רכושי (כלכלי) ולא מספיק קיום המפגע בלבד.

נזק רכוש כאמור יהיה כל נזק או ירידת ערך שנגרמה לרכושו של אדם בשל התנהגות מכוונת או רשלנית של המזיק. למשל רכב שניזוק בשל קריסת עץ או סטיה של מבנה ציבור לתוך שטח פרטי. נזקי גוף לעומת זאת, יתבטאו בפגיעה פיזית שקרתה לאדם עצמו כתוצאה מהמפגע. מצב קלאסי למקרה של נזק גוף ברשלנות היא נפילה ופציעה כתוצאה ממפגע שהיה מצוי בשטח העירייה או הרשות המקומית.

אין צורך בהתרחשות נזק חמור דווקא, אך כמובן שעוצמת הנזק עשויה להשפיע על גובה הפיצוי עליו יפסוק בית המשפט.

פיצוי במקרה של נזקי רכוש או גוף

פיצוי על נזקי רכוש יכלול בדרך כלל מרכיב כלכלי שנועד להחזיר את מצב הניזוק לקדמותו (למשל תשלום על תיקון רכב), אך ללא מרכיב "עונשי" שנועד לפצות את הניזוק מעבר לנזק שנגרם לו. גובה הפיצוי על נזקי גוף מורכב מארבעה ראשי נזק עיקריים: הפסדי השתכרות, כאב וסבל, הוצאות רפואיות והוצאות הזולת (במקום בו יידרש אדם לעזרה בתפקודו), וקביעתו תושפע מגיל הנפגע וגובה הנכות שנקבעה לו, או לחלופין, העלות הכספית של הטיפולים הרפואיים הנדרשים וההשלכות של הנזק בעתיד.

תביעה המופנית כנגד עיריות או רשויות מקומיות עשויה גם להביא לשימוש בצווים שמטרתם הפסקת פעילות או אי עשייה העשויים להביא לידי נזק, והם עשויים להינתן בתחילת ההליך המשפטי כל עוד בית המשפט סבור ש:"קיימת שאלה של ממש שיש לדון בה, וקרוב לוודאי שהתובע יהא זכאי לתרופה ושיהא קשה, או אי אפשר, לעשות מלוא הצדק בשלב מאוחר יותר אם לא יינתן ציווי לשעה".

במקרים קיצוניים או כאשר מדובר בנזק משמעותי או רשלנות חמורה של הרשות, עשוי בית המשפט לכלול גם פיצויים על רכיבים נפשיים כמו כאב וסבל או עוגמת נפש כפי שנקבע בע"א 10/5 פלונית נ' עיריית כפר קאסם. בנוסף הפיצוי יכלול בדרך כלל (מלבד מקרים חריגים) גם את שכר הטרחה ששולם לעורך הדין.

אשם תורם

לפי סעיף 68(א) לפקודת הנזיקין גובה הפיצוי המגיע לתובע עשוי להשתנות אם לתובע יש אשם תורם בקיום הנזק. כלומר, במידה והתובע עצמו נהג בחוסר זהירות ואחראי להתרחשות הנזק שנגרם לו. למשל- אם התעלם ממפגע בולט בשטח ממנו נפגע או לא פנה לטיפול רפואי לאחר פציעה.

הוכחת האשם התורם מוטלת על הנתבע, ובמידה וישתכנע בית המשפט שהתקיים כזה, יכמת את שיעור האשם התורם ויקזזו מהפיצויים המגיעים לתובע. חשוב לציין כי הוא גם רשאי לקבוע כי אשמת התובע גרמה לנזק במלואו ולכן לא ייפסקו פיצויים כלל.

מה לעשות מרגע התרחשות הנזק?

כדאי לאסוף כל מידע שברשותכם הנוגע לרשלנות העירייה או הרשות המקומית. האם מדובר בבעיה ידועה? האם תושבי האזור התלוננו בעבר על המפגע? האם העירייה לא מילאה חובה המוטלת עליה? כדאי לשמור פרטים מיום התאונה, כמו פרטיהם של עדי ראייה וצילום ממקום האירוע. כמו כן, יש לאסוף כל מידע רפואי רלוונטי, כמו חוות דעת רופא ועלויות של טיפולים רפואיים שהתבצעו.

רצוי להיוועץ עם עורך דין מיד לאחר התרחשות הנזק כדי לקבל הנחיות להתנהלות עתידית. בשונה מתביעות אחרות, לעורך הדין חשיבות גדולה בהוכחת התרחשות הנזק כתוצאה מהמפגע, לכן למקצועיות עורך הדין בהצגת המקרה יש משמעות מכרעת. חשוב לבחור משרד עורכי דין בעל ותק וניסיון מקצועי מוכח.

אנו מזמינים אתכם להתרשם מהצוות המקצועי של משרד עורכי הדין אמיתי סביון, המתמחה בדיני נזיקין כבר שנים רבות, ומחזיק בניסיון עשיר בתביעות נגד עיריות ורשויות מקומיות. תוכלו להתרשם מפעילותינו בתיקים נוספים וליצור עמנו קשר לכל התייעצות. אנחנו כאן כדי להבטיח את זכויותיכם אם חלילה נגרם לכם נזק בשל רשלנות העירייה או הרשות.  

לקבלת ייעוץ משפטי פרטני, ניתן לפנות לעורך דין אמיתי סביון, המתמחה בנזיקין וביטוח בדגש על תאונות דרכים , תאונות עבודה, משרד הביטחון וביטוח לאומי.

תוכן עניינים

מאמרים נוספים

  Call Now Button