אם נפגעתם בתאונה, טבעי שתצפו כי חברת הביטוח תתייצב לצדכם ותשלם לכם את הפיצוי שמגיע לכם, שכן כל השנים הקפדתם לשלם את דמי הביטוח הנדרשים. אולם, ברגע האמת לעתים חברות הביטוח מערימות קשיים על מבוטחים, מבקשות עוד ועוד מסמכים, לא משלמות את מלוא הסכום המבוקש , כך שההליך לקבלת הפיצוי יכול להיות מורכב, ומצריך בדרך כלל הבנה משפטית וקבלת סיוע מקצועי מעורך דין העוסק בתביעות ביטוח. במאמר זה נתמקד בתאונות דרכים, ונסביר כיצד להתמודד עם חברת הביטוח לאחר תאונה, איך מגישים תביעה לחברת הביטוח וכיצד לקבל פיצוי.
זכאות לפיצוי כספי
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: "הפלת"ד") קובע, כי כל אדם שנפגע בתאונת דרכים, ונגרמו לו נזקי גוף, זכאי לקבל פיצוי כספי מחברת הביטוח. עוד קובע החוק, כי אין זה משנה מיהו האשם בתאונה.
אמנם ניתן להגיש באופן עצמאי תביעה נגד חברת הביטוח, אך בפועל כדי להתמודד מול חברות הביטוח היטב וכדי לוודא שאתם מקבלים את הפיצוי המקסימלי המגיע לכם, מומלץ להיעזר בעו"ד שמתמחה בתחום תביעות הביטוח.
מה מכסה ביטוח החובה?
על פי החוק הישראלי (פקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], תש"ל-1970) חלה חובה על כל מי שנוהג בכלי רכב ממונע להיות מבוטח בפוליסת ביטוח. פוליסה זו מעניקה כיסוי לנזקי גוף שנגרמים בתאונת דרכים ובעטיה, כולל הוצאות רפואיות, הפסד ימי עבודה, אובדן כושר השתכרות ועוד. זהו ביטוח "חובה", שתכליתו לאפשר לנפגעים לקבל טיפול רפואי ופיצוי ללא קשר למצבם הכלכלי.
בכל מקרה שמתרחשת תאונת דרכים כהגדרתה בחוק הפלת"ד, וישנו ביטוח חובה תקף, חברת הביטוח אחראית לפצות את הניזקים, ואין רלוונטיות לשאלת זהות האשם בתאונה. לפיכך, נפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי על נזקיו, גם אם התאונה קרתה באשמתו.
הפיצוי יחושב במסגרת פשרה בין המבוטח וחברת הביטוח או על ידי בית המשפט בהתחשב בנזק שנגרם לתובע ובנסיבות הספציפיות שלו: גילו, עיסוקו, הפגיעה בתפקודו וכד'.
בניגוד לביטוח החובה, הביטוח המקיף לרכב אינו בגדר חובה, והוא מכסה נזקי רכוש. הביטוח מתחלק לכיסוי לנזק לרכב המבוטח, ולכיסוי לנזק שגרם הרכב המבוטח לאחרים. הכיסוי לרכב המבוטח, נועד לכסות נזקים שנגרמו בתאונת דרכים, או נזק עצמי שאינו במתכוון (אש, התהפכות וכד'). כמו כן יש אפשרות לכיסוי במקרה של גניבת רכב.
ביטוח צד שלישי מתייחס לנזקי רכוש ולכיסוי הוצאות התיקונים ברכבו של אדם אחר שניזוק מהרכב המבוטח. ביטוח צד שלישי אינו מונע מנהג שרכבו נפגע בתאונה לתבוע גם את חברת הביטוח שלו – אלא פותח לו פתח לתבוע גם חברת הביטוח של הנהג שאחראי לתאונה.
מי זכאי לתבוע את ביטוח החובה?
חוק הפלת"ד קובע, בהתאם לזהות הנפגע, מי יכול לתבוע את ביטוח החובה כדי לקבל פיצוי בגין הנזקים שנגרמו בתאונת דרכים –
הנהג ברכב בזמן התאונה, יוכל לתבוע את ביטוח החובה שלו גם אם התאונה לא אירעה בגללו.
נוסע ברכב שנפגע בתאונת דרכים, יוכל לתבוע את ביטוח החובה של הנהג ברכב שבו נסע, גם אם התאונה לא ארעה בגלל הנהג.
אם מדובר בהולך רגל שנפגע, עליו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח שמבטחת את הרכב הפוגע.
במקרה של תאונת 'פגע וברח', כאשר זהות הרכב הפוגע אינה ידועה, ולא ניתן לתבוע את ביטוח החובה, ניתן לתבוע את 'קרנית' – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.
איך מגישים תביעה לחברת הביטוח?
אמנם על פי החוק ישנה זכאות לנפגעי תאונות דרכים לקבל פיצוי, אך לשם כך יש למלא טפסים מתאימים, להראות שאירעה תאונה ולצרף תיעוד אודות הפגיעה והנזק שנגרם.
על כן, חשוב להקפיד ולהצטייד בכל המסמכים הרלוונטיים, כדי להגיש לחברת הביטוח תביעה מסודרת ומגובה בראיות.
לאחר שנפגעתם בתאונת דרכים, ככל שמצבכם הפיזי מאפשר לכם, ערכו רישום מסודר של פרטי הנהג הפוגע וכן פרטי פוליסת ביטוח החובה שלו.
צלמו את כלי הרכב המעורבים בתאונה, את אזור התאונה, התמרורים והשילוט במקום וכן את הפציעות שנגרמו לכם.
בהמשך כתבו לעצמכם את השתלשלות האירועים. יש חשיבות לתיעוד. תיעוד מסודר יעזור לכם בתביעה.
חשוב לקבל טיפול רפואי, גם אם נדמה לכם שמדובר בפגיעה קלה בלבד. במסגרת הטיפול, בקשו שנסיבות התאונה יצוינו בגיליון הרפואי.
לאחר מכן, חשוב להגיע למשטרה ולמלא דו"ח אודות תאונת הדרכים. דו"ח זה משמעותי לתביעת ביטוח הרכב.
חשוב לשמור את המסמכים הרפואיים וכל מסמך שרלוונטי לתאונה.
ע"פ החוק, על חברת הביטוח להביע עמדתה לגבי התשלום תוך 30 ימים מיום שהגשתם לה את כל המסמכים שנדרשו על ידה. אם במהלך תקופה זו נאלצתם להוציא הוצאות רפואיות ואחרות הקשורות לתאונה, תוכלו בדרך כלל לקבל החזר בדיעבד.
בעבר, הליך הגשת התביעה היה מסורבל, אך כיום ניתן להגיש תביעה בצורה מקוונת ולחסוך בזמן ובמאמצים.
מה עושים אם לנהג שפגע אין ביטוח מקיף או ביטוח צד ג'?
מכיוון שביטוח החובה מכסה רק נזקי גוף, כאמור, הרי שכדי לקבל פיצוי על נזקי הרכוש שנגרמו לרכב, יש לתבוע את הביטוח המקיף/ביטוח צד שלישי. במקרים שבהם לנהג שפגע יש רק ביטוח חובה ואין לו ביטוח מקיף/צד שלישי ממנו ניתן להיפרע, ניתן להגיש כנגדו תביעה בבית המשפט ולתבוע פיצוי מתאים בגין נזקי הרכוש שנגרמו לכם.
התייעצות עם עורך דין תביעות ביטוח
תביעה נגד חברת ביטוח יכולה להיות מורכבת. כדי להתמודד כראוי עם חברת הביטוח וכדי לוודא שתקבלו את מלוא הזכויות המגיעות לכם, מומלץ לפנות לעו"ד תביעות ביטוח ולקבל ממנו ייעוץ מקצועי והכוונה לגבי התביעה.
עורך הדין יבין מהתיאורים ומהרישומים שלכם מהן נסיבות התאונה, יבקש לעיין במסמכים הרלוונטיים וייתן את עצתו לגבי האופן המומלץ להתקדם במגעים עם חברת הביטוח. למשל, מחד חשוב לפעול בהקדם מול חברת הביטוח כדי לקבל פיצוי במהרה שיכסה על ההוצאות שהוצאתם. מאידך, לעתים פגיעות גוף עשויות להתגלות רק בחלוף תקופה או, למרבה הצער, להחמיר לאחר תקופה מסוימת, כך שהתמונה הרפואית המלאה לא תוכל להתברר מיד בסמוך לתאונה, אלא רק לאחר זמן. במקרה כזה, עורך הדין ימליץ לכם כיצד לפעול,מתי לפנות לחברת הביטוח ומתי להגיש את התביעה.
כמו כן, עורך דין שמתמחה בנזיקין ובתביעות ביטוח ייעץ לכם האם יש מקום לתבוע גורמים נוספים (למשל: המוסד לביטוח לאומי וביטוחים פרטיים) כדי לקבל פיצוי נוסף שמגיע לכם.
לעו"ד אמיתי סביון ניסיון רב בתביעות נזיקין וביטוח. ניתן לפנות אליו לקבלת ייעוץ מקצועי פרטני.