נזקי גוף נגרמים משלל סיבות ועשויים להיות מורכבים מרבדים שונים אשר ישפיעו על הפיצוי. במאמר זה נסביר מהי תביעת נזקי גוף, כלפי מי היא מופנית, ומה בעצם צריך לעשות מרגע היווצרות הנזק.
מהי תביעת נזקי גוף?
תביעות נזקי גוף הן תביעות המוגשות מטעם מי שנפגע באופן פיזי או נפשי כתוצאה מתאונה או אירוע כלשהו, כמו תקיפה, תאונת עבודה, רשלנות רפואית ועוד. הנפגע רשאי להגיש תביעה נזיקית כנגד מי שגרם לנזק באופן ישיר (כמו במקרה של תקיפה) או במחדל (לדוגמה מפגע שלא הוסר על ידי רשות ציבורית).
לעיתים רבות התביעה עשויה לפנות כנגד חברת הביטוח של המעסיק כמו במקרה של תאונת עבודה, או כלפי ביטוח לאומי במקרה של תביעת דמי פגיעה וקצבת נכות. בתאונת דרכים התביעה תופנה לרוב כנגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב ולא תהיה כפופה לדיני הנזיקין.
על תביעת נזיקין, יחד עם תביעות אזרחיות אחרות, חלה התיישנות לאחר שבע שנים ממועד היווצרות עילת התביעה. כלומר, ניתן להגיש תביעת נזיקין בטווח של שבע שנים ממועד היווצרות הנזק.
מהם נזקי גוף?
סעיף 1 לפקודת הנזיקין מגדיר נזק:
"אבדן חיים, אבדן נכס, נוחות, רווחה גופנית או שם-טוב, או חיסור מהם, וכל אבדן או חיסור כיוצאים באלה"
כלומר, נזק גוף יהווה אבדן ברווחה גופנית של אדם או חיסור ממנה, והוא גורם משמעותי בהחלטת בית המשפט לפסיקת פיצויים לנפגע. בלעדי נזק לא ייתכן פיצוי. חשוב לדעת כי במונח נזקי גוף נכללות גם פגיעות נפשיות, למשל אנשים אשר חווים חרדות או טראומה בעקבות אירוע כלשהו.
נזק עשוי להיווצר במועד האירוע (למשל חבלה כתוצאה מתקיפה) או לאחר סיומו ובכך להוות "נזק מתגלגל" (למשל אדם אשר חווה התקף לב מיד לאחר אירוע תקיפה). עם זאת, נזק לבדו לא מטיל אחריות נזיקית, זאת אומרת, לא מספיק להוכיח שניזוקתי כדי לתבוע, אלא שיש להוכיח קשר סיבתי בין הסיבה לה טוען התובע להיווצרות הנזק, לבין הנזק עצמו.
בית המשפט יצטרך להשתכנע בוודאות של51% שהמזיק ומעשיו אכן גרמו לנזק כדי שהתביעה תתקבל במלואה. לדוגמה, אם אדם לקה בהתקף לב כתוצאה מתקיפה שהתרחשה נגדו, יהיה עליו להוכיח כי התוקף והתקיפה עצמה הן אלו שגרמו להתקף הלב ולא מצבו הבריאותי הכללי. עם זאת, לעיתים יסתפק בית המשפט בהוכחת ראיות כלליות בלבד, כאשר עובדות המקרה מעידות בעצמן על הקשר הסיבתי. למשל בעניין ע"א 6332/15 צאלח נ. עדוי, עובד בניין נפל בגרם מדרגות ללא מעקה ואיבד את הכרתו, הוא לא זכר את הסיבה בגינה נפל, אך בית המשפט קיבל את היעדר המעקה כסיבה מספקת.
במקרים אחרים, למשל כשמדובר בתאונת עבודה, יצטרך עורך דין נזקי גוף להוכיח מרכיבים אחרים, הקשורים למשל בהתרחשות התאונה כחלק מעבודתו של הניזוק או כתוצאה מהוראת מעסיקו.
כפי שראינו, נזקי גוף עשויים להיווצר ממקרים רבים, כחלק מעבודה, תאונת דרכים, באופן מכוון על ידי אדם או במחדל. כמו כן, סוגי נזקי הגוף עשויים להיות ברורים (כמו חבלה נראית לעין) או מעורפלים, אשר יידרשו הוכחות ברורות יותר להיווצרותם כתוצאה מהאירוע שנגרם לתובע (כמו פגיעות בנפש או נזקי גוף מתגלגלים). מקרים רבים לא פשוטים להוכחה ובפרט ההצבעה על הקשר הסיבתי הנדרש. ריבוי המקרים המוכרים בחוק והפניית התביעה לגופים שונים מעלים את הצורך בהיוועצות עם עורך דין נזקי גוף מיומן ומקצועי.
כיצד נקבע גובה הפיצוי?
תביעות בגין נזקי גוף מורכבות משלושה חלקים עיקריים, החלק הראשון הוא הסבל הכרוך בפגיעת הגוף, ובהתאם לחומרתו יפסקו הפיצויים. סבל חולף שאינו חמור יכול להסתכם במאות שקלים, כאשר במקרים חמורים עשוי להגיע לעשרות ומאות שקלים.
החלק השני הוא הפסדים שנגרמו לנו בעקבות האירוע, והוא יהיה משהו שיכולתי לקבל אך לא קיבלתי בעקבות הפגיעה. למשל, היעדר מעבודה בשל חופשת מחלה. את שווי המרכיב הזה יהיה ניתן בדרך כלל לחשב באופן מדויק.
החלק השלישי הוא ההוצאות בעקבות האירוע. למשל תשלום בגין פינוי באמבולנס או תשלום על טיפולים רפואיים.
מגמת בית המשפט בפסיקת פיצויים היא בדרך כלל להחזיר את המצב לקדמותו, כלומר לפצות את הניזוק ברמה כזאת שתאפשר לו לחיות את חייו אילולא התרחשות האירוע. לכן, גובה הפיצוי ייגזר מחומרת הנזק, ופיצויים נלווים כגון פיצוי בגין עוגמת נפש יהיו חריגים מאוד.
כפי שציינו קודם, את הפיצויים הללו יתבע הניזוק מהאדם/הגוף הישיר שפגע בו, כגון התוקף או הרשות הציבורית שהתנהלה מולו ברשלנות, אך לאו דווקא הוא או הוא בלבד. במקרים נוספים התביעה תתנהל גם מול המוסד לביטוח לאומי או חברת הביטוח של המעסיק.
מה צריך לעשות מרגע התרחשות הנזק?
יש לדאוג לתיעוד של האירוע החל משלביו המוקדמים, כולל שמירה של כלל הקבלות והמסמכים הרפואיים הנוגעים לנזק. ניתן לאסוף תמונות ממקום האירוע, פרטים אישיים של המעורבים ועדי ראייה. במקרים רבים דיווח למשטרה יהווה ראייה מסייעת חשובה בהוכחת הנזק.
רצוי לפנות לעורך דין נזקי גוף במועד מוקדם ככל הניתן לקרות האירוע. כפי שהוצג במאמר, היעזרות בעורך דין מנוסה בתביעת נזקי גוף, עשויה להיות מכרעת להוכחת הקשר הסיבתי, ולהשפעה על גובה הפיצוי הכספי שיפסוק בית המשפט. כמו כן, עורך הדין אמור להנחות את הניזוק בנוגע להתנהלותו העתידית מול הגופים השונים.
משרד עורכי הדין אמיתי סביון הינו מהמובילים בתחום דיני הנזיקין, עם צוות מקצועי וניסיון רב בניהול תיקים מורכבים בהצלחה, תוך שירות אישי ותומך לאורך כל הדרך. אם נגרם לכם נזק פיזי או נפשי- אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו להתייעצות והערכת סיכויי ההצלחה בתביעה ללא התחייבות.
לקבלת ייעוץ משפטי פרטני, ניתן לפנות לעורך דין אמיתי סביון, המתמחה בנזיקין וביטוח בדגש על תאונות דרכים , תאונות עבודה, משרד הביטחון וביטוח לאומי.