ביטוח תאונות אישיות לתלמיד הוא ביטוח מסוג מיוחד שמטרתו לבטח את כלל התלמידים במערכת החינוך הישראלית במקרה של פגיעה שאינה מכוסה על ידי המוסד לביטוח לאומי. לבירור תנאי זכאותכם וקבלת הפיצוי הכספי המגיע לכם כדאי לפנות לעורך דין תאונות תלמידים.
תאונות אישיות תלמידים – מי מבוטח?
סעיף 6 (ד1) לחוק לימוד חובה קובע כי כל תלמיד הזכאי לחינוך חובה חינם יהיה מבוטח בביטוח תאונות אישיות, באמצעות רשות החינוך המקומית שבתחום שיפוטה נמצא מוסד החינוך שבו התלמיד לומד.
הזכאים לחינוך חובה יהיו כל ילד מגיל 3 הלומד בגן ילדים, וכל תלמיד מכיתה א' ועד כיתה י"ב הלומד במוסד חינוכי מוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה. וכן תלמידים שהגיעו לגיל 18 אך סיימו את תכנית הלימודים שלהם כבר בכיתה י"א.
כמו כן, לשר החינוך היכולת לזכות בביטוח תאונות לתלמיד גם תלמידים שטרם השלימו את יתרת לימודיהם על פי תוכנית הלימודים של כיתה י"ב, עד ליום בו ישלימו את התוכנית.
מקרה נוסף בו יחול ביטוח תאונות אישיות לתלמיד, הוא בתאונה שנגרמה להורה או בן משפחה של תלמיד שהשתתף (ולא נניח עבד בתשלום) בפעילות רשמית של המוסד החינוכי, אם בשטח המוסד או מחוצה לו.
על מה חל הביטוח?
ביטוח תאונות אישיות לתלמיד מכסה כל תאונה או פגיעה שאינה מבוטחת על ידי המוסד לביטוח לאומי. כלומר במקרה ובמדובר בפגיעה כתוצאה מפעולת איבה, תאונת עבודה או תאונת דרכים יש להפנות את התביעה למוסד לביטוח לאומי ולא לביטוח תאונות אישיות לתלמיד.
הביטוח חל על התלמיד במשך 24 שעות ביממה, בכל ימות השנה ובכל מקום בו התלמיד נמצא, בין אם לתאונה שנגרמה יש קשר למוסד הלימוד בו הוא לומד ובין אם לא. כלומר, הביטוח יחול גם אחר הצהריים, סופי שבוע, חופשים וחגים.
תחולת ביטוח תאונות לתלמיד יהיה רחב דיו לכסות כמעט כל פגיעה שנגמרה לתלמיד. עם זאת, ייתכנו מקרים אותם הפוליסה לא תכסה ועל כן חשוב לקרוא את פוליסת הביטוח והמקרים אותה היא מבטחת. חברת הביטוח מחויבת להוציא נספח גילוי נאות עם פרטים כלליים על הפוליסה. בנוסף, ישנה פוליסת ביטוח של כלל התלמידים באתר משרד החינוך.
חשוב לדעת כי בניגוד לנזק הנגרם ואותו תכסה הפוליסה, ייתכן כי הוצאות רפואיות מסוימות כחלק מהטיפול הכולל בנזק לא יכוסו. למשל כאלה הכלולות בסל הבריאות ומכוסות על ידי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. למרות זאת, מומלץ לשמור כל קבלה בגין הוצאה רפואית.
חשוב לדעת, פעוטות השוהים במעונות יום ומשפחתונים מבוטחים בביטוח תאונות אישיות על ידי מפעיל המסגרת, והוא יהיה גורם שונה מהרשות המקומית במקרה וחלילה נגמרה תאונה לפעוט.
תשלום לביטוח והגשת תביעה
התשלום עבור ביטוח תאונות אישיות נגבה מן ההורים בתחילת שנת הלימודים במסגרת תשלומי הורים, כאשר הסכום נקבע על ידי הכנסת בכל שנה חדשה. ביישובים בהם הרשות המקומית גובה את תשלום דמי הביטוח ישירות מההורים, בית הספר מנוע מלגבות ביטוח זה.
ככלל, במקרה וחלילה עבר התלמיד תאונה רצוי לפנות לעורך דין תאונות תלמידים קרוב ככל האפשר לקרות האירוע, הוא יהיה הגורם המוסמך להנחות את הורי התלמיד בתהליך הנדרש ולהעניק סיוע ראשוני. עם זאת, ניתן להתחיל לברר באופן ראשוני את זכאות התלמיד בהתאם לתנאי הפוליסה, באמצעות החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי סוכנות לביטוח. ניתן גם ליצור קשר עם מוסד הלימוד כדי לקבל סיוע בפניה לחברת הביטוח.
כמובן, רצוי לאסוף כל מידע רלוונטי לתאונה שנגרמה, אותו נדרש התובע לצרף לתביעה. מסמכים פורמליים יכללו מסמכים רפואיים או מסמכים של גופים שהיו מעורבים באירוע, כמו משטרה, מד"א או המוסד לביטוח לאומי. כמו כן, ויתור סודיות רפואית, אישור לימודים וייפוי כוח בפנייה לעורך דין תאונות תלמידים. חשוב לפנות לטיפול רפואי מיד לאחר הפגיעה ולתעד את מצבו של התלמיד. רצוי לציין את השעה ומקום האירוע יחד עם פרטים של עדי ראייה שנכחו במקום.
לפי חוק ההתיישנות, תקופת ההתיישנות אצל קטינים מתחילה מרגע שהפך הקטין לבגיר, כאשר התיישנות בתביעת חברת ביטוח היא 3 שנים. המשמעות היא שניתן לתבוע את חברת הביטוח בגין תאונת תלמיד עד לגיל 21, גם אם התאונה התרחשה שנים רבות קודם.
הפיצוי הניתן בתאונות אישיות
לא כל פגיעה גופנית או נפשית תאפשר קבלת פיצוי באופן אוטומטי וזאת תקבע בהתאם לרמת הפגיעה, הנזק הקבוע שנוצר וההפסד שנגרם לתלמיד בעתיד כתוצאה מהנזק. גובה הפיצוי משתנה בהתאם ועשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים.
בניגוד לדין הנזיקי הקלאסי, הנפגע לא יצטרך להוכיח כי התקיימה רשלנות בעניינו כדי לקבל פיצוי, ואף ייתכן כי פיצוי יינתן גם במקרה של רשלנות התלמיד עצמו (למשל מעשה קונדס בו לקח חלק).
עם זאת, החוק אינו אוסר על כפל פיצוי, וייתכן כי בנוסף לתביעת פיצויים מחברת הביטוח, התלמיד יהיה זכאי לפיצויים ממוסד הלימוד בו נגרמה התאונה או כל מסגרת אחרת בה שהה. פיצויים אלו יגזרו מדיני הנזיקין וידרשו להחלטתו של בית המשפט בעניין. מקרים טיפוסיים שעשויים להתאים להגדרה של התרשלות כזאת הם נזק שנגרם כתוצאה מאי השגחה של איש חינוך, פציעה בשל הזנחה של מתקנים בשטח בית הספר או תאונה בהסעת בית הספר. המומחה להענקת מידע לגבי כפל פיצויים יהיה עורך דין תאונות תלמידים, אליו כדאי להגיע עם כלל פרטי הפגיעה.
למשרדנו ניסיון רב שנים בתאונות תלמידים והבטחה לשירות מקצועי, אדיב וסובלני. אנו כאן כדי להבטיח כי זכויותיכם לא ייפגעו, וכדי ללוות אתכם בהליך התביעה.
לקבלת ייעוץ משפטי פרטני, ניתן לפנות לעורך דין אמיתי סביון, המתמחה בנזיקין וביטוח בדגש על תאונות דרכים , תאונות עבודה, משרד הביטחון וביטוח לאומי.